Guidet tur om den jødiske menighed

Den jødiske menigheds historie i Fredericia går tilbage til 1674

Dato og tid
Pladser
Voksen/Adult
Barn/Child u. 16 år/yrs
søn, 06/10/2019 - 13:30
20 stk
60,00 
30,00 

Mængde

I alt

0,00 
0,00 
Administrationsgebyr5,00 

I alt :

På denne tur beskæftiger vi os med den jødiske menighed i Fredericia. 

I 1600-tallets Danmark var det kun tilladt mennesker af lutheransk tro at bo i landet. Det var altså ikke tilladt at være jøde i Danmark. Kong Christian d. 5’s vidtgående frihedsregler for mange befolkningsgrupper, banede i 1674 vejen for en jødisk menighed i Fredericia. Her kunne de dyrke deres religion og her kunne de opføre en synagoge. 

Resultatet var, at Fredericia fik stor betydning for jøderne. På et tidspunkt var Fredericia den by i landet, hvor der boede flest jøder. Da det i 1814 blev muligt for jøderne at bosætte sig i hele Danmark, søgte mange til andre byer - især København.

Vi ser stedet, hvor den tidligere synagoge har ligget og besøger den Jødiske Begravelsesplads. Her kigger vi nærmere på nogle af gravstenene og de historier og anekdoter, der gemmer sig bag nogle af navnene. Begravelsespladsen er i øvrigt den største i Danmark uden for København. 

Vi kigger også indenfor i det lille kapel, der ligger i hjørnet af begravelsespladsen, og hører om jødisk levevis og skikke. Voss/Electrolux grunden, som er nabo til den Jødiske Begravelsesplads, tog hensyn til de jødiske begravelsesskikke. 

Turen rundes af på bymuseet, hvor der er flere effekter fra den jødiske periode. 

 

Praktisk info
Hvor:
Fredericia Bymuseum, Jernbanegade 10, 7000 Fredericia
Billet info:
Medbring billet printet ud eller på mobil
Varighed:
ca. 2 timer
Husk:
Praktisk påklædning
Guide:
Ja
Forplejning:
Nej